Scroll

Den Gamle Gaard

Hver grøntsag har sin tid

Besøg Den gamle gaard

Hver grøntsag har sin tid

Mens Rikke og Steffen Rath Rosenwanger arbejder i markens muld og forkæler årstidens spirende grøntsager, trisser hønsene gokkende rundt om det mobile hønsehus, hvor de kan boltre sig i overskudsgrønt fra den seneste høst og andre lækkerier på de høstede marker.

Siden 2004 har ægteparret Rikke og Steffen Rath Rosenwanger dyrket jorden på et 5-10 hektarer stort ”frimærke” lige der, hvor Åmose Å møder Sorøvej mellem Sorø og Holbæk.

OPLEV DEN GAMLE GAARD

– Dengang havde jeg en fantasi om, at det skulle være en grøntsagsafdeling med fuldt sortiment, ligesom dem man møder i supermarkedet, forklarer Steffen og fortsætter med et grin:

– Undervejs ville mer’ have mer’. Det kunne jo være sjovt at have farvede gulerødder osv., men vi lærte også at have respekt for de enkelt grøntsagers sæson og årstid.

Da parret købte det lille landsted, var de studerende og havde brug for en sideindtægt. Siden da har de første afgrøder, som var kartofler og gulerødder, fået masser af selskab i den lille gårdbutik, hvor næsen året rundt pirres af duften af sæsonens frugt og grønt.

 

“Vores produkter bliver plukket, når de er klar. De skal ikke ligge og modne, de skal spises nu”

 

Foråret byder på saftige rabarber, sprøde asparges og nye kartofler, sommeren står i jordbær, ærter og tomaternes tegn, mens efteråret byder på kål, rodfrugter og græskar – og det er bare et lille udpluk af Den Gamle Gaards herligheder.

– Det er, hvad der kan dyrkes i Danmark, og hvad der er årstidens grønt. Vi har selvfølgelig en væksttunnel, hvor vi kan forlænge sæsonen en smule, men vi vil ikke lave jordbær i november. Der er mere smag i tingene, når de er i sæson, fastslår Steffen og suppleres af sin bedre halvdel, Rikke:

– Vores produkter bliver plukket, når de er klar. De skal ikke ligge og modne, de skal spises nu.

Får respekt for håndværket

Ægteparret har begge en baggrund som jodbrugsteknologer med indgående kendskab til landbrug. De glæder sig over, at Covid-19 har været med til at øge fokus på råvarer og produkternes ophav.

– Corona gjorde helt sikkert, at der er kommet mere fokus på, hvor maden kommer fra. Det er tydeligt, at der har været nogle samtaler ved spisebordet, som gør, at vi er blevet mere interessante, fortæller Rikke, mens Steffen uddyber:

– Mange har mistet følingen med, at vi er nogen, der laver de her produkter med maskiner og hænderne. Det kan godt betyde, at nogen har mistet respekten for håndværket og glemt, at der står en producent bag de fødevarer, vi spiser. Den respekt er kommet tilbage efter Corona.

Netop håndværket betyder noget helt særligt for Rikke og Steffen, selv om de ikke har alverdens stempler og udnævnelser.

– Bare fordi man kan sprøjte en masse, behøver man ikke gøre det. Vi er ikke økologer, men vi dyrker med sund fornuft, fastslår de og bruger græskarmarken som eksempel.

– Den ligner ikke andres, da den er dækket af bynke, fordi vi ikke sprøjter.

I det hele taget nyder ægteparret godt af den viden og det kendskab, de har, til netop deres jord.

– Det er okay jord, der er i området. Det er kraftigere lerjord, så grøntsagerne har mere modstand, når de skal gro. Det er med til at påvirke smagen, der simpelthen får mere kraft, forklarer Steffen.

Ikke et glansbillede

Rundt om gården myldrer årstidens frugt og grønt frem på marken, ligesom gårdbutikken bugner af sprøde grøntsager, mens der jævnligt er en bil, som sætter farten ned og forlader landvejens monotone kørsel for at forsyne sig.

Det glæder ægteparret, der mere eller mindre sælger alt, hvad de producerer i løbet af året. Alligevel er de ikke interesserede i at tegne et glansbillede af livet på gården.

– Jeg ville aldrig ønske nogen vores liv. Det er hårdt, og der er sindssygt meget arbejde i det, siger Steffen med et glimt i øjet, der dog ikke efterlader tvivl om, at han mener det:

– Selvfølgelig er det også sjovt. Vi nyder kontakten med kunderne, og det er skægt at skabe noget. Det er fedt at så et lille frø og se det blive til et stort grønkål.

 

“Tingene i gårdbutikken skal være dyrket her, vi vil vide, hvor tingene kommer fra, hvem der har lavet det osv., fastslår Rikke.”

 

Hverken Rikke eller Steffen kan dog se sig selv lave noget andet. Og selv om det måske ville være nemmere at gøre tingene på en anden måde, så holder de fast i deres dogme.

– Vi vil være tro mod det, vi har. Tingene i gårdbutikken skal være dyrket her, vi vil vide, hvor tingene kommer fra, hvem der har lavet det osv., fastslår Rikke.

Det kom også til udtryk, da parret i 2016 igen ville prøve kræfter med høns og æggeproduktion. Der har tidligere været høns på Den Gamle Gaard, men det blev i første omgang droppet.

– De gik på et lille område, og jeg kom hjem med rullegræs til dem, fordi jeg ikke kunne have, at de gik i det samme grus hele tiden, griner Rikke.

Kundernes efterspørgsel på æg gjorde dog, at de gav det et forsøg mere – denne gang med et mobilt hønsehus, der jævnligt flyttes til nye udendørs græsgange og sidenhen er blevet til to.

– Hønsene skal have det optimalt og den ultimative opvækst, forklarer Rikke og suppleres af Steffen:

– Det er ingen hemmelighed, at vi har valgt en dyr løsning. Men det har vi gjort, fordi det er tidsbesparende, mobilt og vi kan holde øje med dem og se, hvordan de har det, når vi er huset.

Vi er bønder

Selv om Den Gamle Gaard primært lever af salget i gårdbutikken, så samarbejder de også med enkelt spisesteder.

– Vi har sagt ja til enkelte lokale restauranter. Fordi de er lokale, vi siger nej til København. Vi vil gerne samarbejde med kokke og restauranter, som har respekt for vores håndværk. Vi kan godt lide kokke, der kan bruge frugt og grøntsager uanset form og størrelse, fortæller Steffen og fortsætter:

– Det er fedt at mærke Skoemagerkroens begejstring, når de bliver inspireret af det, vi laver, til at skabe noget i køkkenet.

For Rikke og Steffen handler det ikke om at blive kæmpestore og sælge frugt og grønt i pallevis til engrosbutikker, dagligvarekæder eller lignende.

– Det er fedt, at kunderne gider os. Og det er fedt, at kunderne handler her. Vi vil bare være gode til det, vi laver, slutter Rikke og suppleres af sin bedre halvdel:

– Vi er bønder. Det har jeg altid lagt vægt på. Vi er simple bønder, der gerne vil sælge vores egne produkter.

Den Gamle Gaard

Siden 2004 har ægteparret Rikke og Steffen Rath Rosenwanger dyrket jorden på et 5-10 hekta… Læs mere

Den Gamle Gaard

Sorøvej 106

22957669

post@dengamlegaard.dk

Gårdbutik