Scroll

Skoemagerkroen

Kroen på toppen

Besøg Skoemagerkroen

Kroen på toppen

Omgivet af skove og enge har Skoemagerkroen i mere end 500 år balanceret på kanten af dalen ned til Elverdamsåen og det smukke naturområde Tempelkrogen.

Netop den omkringliggende frugtbare natur, muld og fjord spiller en altoverskyggende rolle i køkkenet på den gamle kro.
– Hele vores tanke herude bæres af fra jord til bord på den korteste vej. Det er ikke altafgørende, om det er dyrket økologisk. For os handler det om smag og kærlighed til råvaren, forklarer Poul Bøje Nielsen, der ejer Skoemagerkroen, og uddyber:
– Vi vil gerne bringe mere vildt i spil. Det lever godt i naturlige omgivelser. Fasaner har det for eksempel bedre end alle de kyllinger, du kan nævne.

OPLEV SKOEMAGERKROEN

Nørderier i køkkenet

I det hele taget er Skoemagerkroen dybt forankret i det lokale og i tæt samarbejde med dygtige producenter, der blandt andre tæller Den Gamle Gaard.

– Vi har også vores honningmand, Poul, der er den mest nørdede mand i verden.

Han kan bruge en hel dag på at fortælle om en liter honning, griner indehaveren og understreger samtidig:

– Den slags er med til at styrke vores fortælling og giver en forståelse for, hvad det er, vi arbejder med. Alle kan tage det her med lokale råvarer til sig, men vi tænker også i, hvad er det, der gør os unikke.

 

“Vi kan bruge halve og hele dage på at teste, smage, teste og smage”

 

Den viden og inspiration kommer med helt ud i køkkenet, når der skal udvikles nye menuer.
– Så sidder gutterne i køkkenet udvikler.

Vi kan bruge halve og hele dage på at teste, smage, teste og smage. Det kan være hårdt, og der skal sluges nogle kameler, fordi, vi vil det bedste, fastslår Poul.

Fra dag til dag

Det er gået stærkt efter åbningen i 2018, hvor Skoemagerkroen allerede i 2019 vandt konkurrencen Bedst på Sjælland og ligeledes fik tre stjerner i Den danske Spiseguide.

Alligevel er det ikke gourmet-tanken, der fylder. Selv om der ind imellem bruges pincet, når blomster og vilde urter skal placeres på en forret, så er det kro-tanken, der er i fokus.

– Det betyder også, at der er noget, der aldrig går af menukortet, fordi vi er en kro, som skal rumme alle type gæster, fortæller kroejeren og fastslår samtidig, at der arbejdes løbende med menuen:

– Den skifter hele tiden og aldrig. Vi skifter ikke hele menuen på en gang, men følger sæsonen. Det kan være vi skifter en, to eller tre retter, men også at vi bare skifter en ret.

– På signaturmenuen har vi ”Sæsonens grønne smage”. Den kan skifte fra dag til dag, fordi den udelukkende er baseret på netop sæsonens grønt.

Historiske rammer

Det er ikke kun køkkenet på Skoemagerkroen, der fortæller sin helt egen historie. Det gør omgivelserne også.

Kroen har mange år på bagen med navnkundige gæster som Anton Frederik Tscherning, en af Grundlovens fædre, fysiker H.C. Ørsted og historiker Frederik Hammerich på listen. Ligesom alt tyder på, at Ludvig Holberg har fået inspirationen til Jeppe På Bjerget i krostuen lidt udenfor Kirke Såby.

– Vi har 500 års historie. Det dyrker vi rigtig meget, fortæller Poul.

Derfor kan gæsterne også nyde maden i Tscherningstuen eller Holbergsalen, når de besøger kroen på bjerget.

Egne marker og dyr

På den måde går fortid, nutid og fremtid hånd i hånd på den gamle kro, hvor traditioner holdes i hævd, mens de udvikles.

Det betyder, at kroen har egen slagter, der laver alt fra leverpostej og pålæg til røget kød, ligesom de også har egne marker hos en nærliggende landmand, egne kreaturer lige udenfor døren og grise gående i det bakkede landskab omkring Brorfelde.

 

“Vi får det meste fantastiske kød, der er så fuld af smag, jubler Poul”.

 

– Som et forsøg satte vi nogle grise med brok på friland. De lever et helt fantastisk liv og 60% af dem motionerer brokken væk, afslører kroejeren.

På friland får grisene lov til leve længere og vokse sig større, ligesom de har et godt griseliv med højt til himlen og nedfaldsæbler i fodertruget.

– Vi får det meste fantastiske kød, der er så fuld af smag, jubler Poul.

Netop det er hovedet på sømmet på Skoemagerkroen – kvaliteten, velsmagen og kærligheden til råvaren.

– Vi skal levere et kvalitetsmåltid hver gang, der gør, at gæsterne altid tænker på os, når de skal ud at spise, slutter Poul Bøje Nielsen.

Skoemagerkroen

Omgivet af skove og enge har Skoemagerkroen i mere end 500 år balanceret på kanten af dale… Læs mere

Skoemagerkroen

Landevejen 4

46491930

info@skoemagerkroen.dk

Spisested