Scroll

STUB Vingaard

Fra hestefolde til vinmarker

Fra hestefolde til vinmarker

De grønne bakker i det unikke istidslandskab strækker sig fra bredden af Kalundborg Fjord op mod det ikoniske vintårn, der ligger side om side med vinmarker og Skambækgården, hvor Carl F. Stub Trock og Karen B. Olsen bor.

I 2017 plantede ægteparret de første vinstokke og høstede for første gang en lille høst i 2019. Dermed var STUB Vingaard en realitet.

– Jeg har gennem årene været til rigtigt mange forretningsmiddage og sætter stor pris på mad og vin. Vi har også rejst meget, hvor vi har dyrket oplevelsen, når mad og vin passer sammen, fortæller Carl F. Stub Trock og fortsætter:

– Længere er den egentlig ikke. Begejstringen for mad og vin gav et naturligt afsæt for selv at prøve at dyrke vin.

– Vi kunne se den flotte udvikling på de andre vingårde på Røsnæs og tænkte, at det ville vi også prøve.

OPLEV STUB VINGAARD

Tid til pusleri

Tidligere har ægteparret brugt tiden på karriererne og hesteavl, men med alderen har de droslet ned for aktiviteterne.

– Da jeg for nogle år siden lagde mit liv om og blev selvstændig, fik jeg mere tid, og da vi også skar ned på antallet af heste, fik vi nogle marker i overskud, som vi ikke vidste, hvad vi skulle bruge til, forklarer Carl.

Det betød, at flere af bakkerne omkring Skambækgården er gået fra hestefolde til vinmarker.

– I første omgang var det mit projekt, men allerede året efter var Karen blevet begejstret for projektet, fordi hun nød at passe markerne. Nu er det vores fælles projekt, fortæller vinbonden.

 

“Vi er omkring hver vinstok minimum 10 gange om året. Der er en klar sammenhæng mellem, hvor godt markerne er passet, og hvor god vinen bliver”

 

Mark nummer to blev plantet i 2018, mens nummer tre så dagens lys i 2020.

Og netop arbejdet i marken er kernen og omdrejningspunktet for STUB Vingaard.

– Vi er omkring hver vinstok minimum 10 gange om året. Der er en klar sammenhæng mellem, hvor godt markerne er passet, og hvor god vinen bliver. Derfor er vi faktisk glade for, at vi er kommet i gang i en sen alder, griner Carl og fortsætter:

– Vi havde aldrig haft tid til det før nu. Nu kan vi give planterne den omsorg og tid, de har brug for. Al det pusleri kommer til udtryk i optimale druer.

Med eget udtryk

Da beslutningen om et vin-eventyr var truffet, gik Carl en tur rundt på de 18 hektar jord for at besigtige den sammen med Tom Christensen fra Dyrehøj Vingaard, der ligger få kilometer fra STUB Vingaard.

– Vi fik, sammen med deres vinmager, udpeget tre jordstykker, hvor der kunne dyrkes gode druer, forklarer han.

Markerne er sidenhen blevet fyldt med parrets favoritdruer: Johanniter til bobler, Rondo til rosé og Solaris til hvidvin.

– Jeg har fra start besluttet, at jeg vil lave vin, jeg selv vil drikke med glæde. Så kan jeg drikke det sammen med familie og venner, hvis vi ikke kan sælge det, smiler vinbonden.

Allerede få år efter plantningen kunne første mark høstes og vinproduktionen kunne tage næste skridt.

– Det ville være en stor investering at bygge et vineri, så det har vi valgt at outsource til Dyrehøj Vingaard, så vi i stedet kan fokusere på at lave de bedst mulige druer, fastslår Carl og fortsætter:

– Selv om vi bruger Dyrehøj Vingaards materiel, så har vi vores vin i separate tanke og tønder, så vi får vores eget udtryk.

Medaljer fra første færd

Selv om ægteparret ikke har lige så meget fart på karriererne, og hesteavlen er trappet ned, så fornægter ambitionerne sig ikke. Heller ikke når det gælder vinene fra STUB Vingaard.

Derfor har inspirationen og vidensdelingen med Dyrehøj Vingaard været guld værd.

– Vi var aldrig kommet så godt i gang, hvis ikke vi havde den mulighed. Vi vandt medaljer nærmest efter første høst. Det kan vi kun, fordi vi kan trække på Dyrehøjs erfaringer og knowhow, forklarer Carl.

Og så kan de samtidig glæde sig over, at det er mindre krævende at præsentere vine fremfor heste.

– Det er vanvittigt nemt at udstille vin. De skal bare i en papkasse og sendes – og man behøver ikke løbe æresrunde, griner han.

Udover medaljerne – som det efterhånden er blevet til en del af – så giver konkurrencerne i ind- og udland også vigtig viden.

– Vi får god konstruktiv feedback, som vi kan bruge. Det er en vigtig del af vores udvikling, så vi kan se, om vi er på sporet. Det ligger nok i vores gener, at vi gerne vil gøre det bedst muligt, fortæller vinbonden.

Danmarks eneste vintårn

Tæt på Skambækgården – på det højeste sted – ligger et smukt gråt tårn med mere end 100 år på bagen.

Tidligere var det et vandtårn, men i dag fungerer det som Danmarks eneste vintårn, hvor STUB Vingaard præsenterer sine vine for gæsterne.

– Det er et unikt sted at fortælle om vores vin og et oplagt sted at skænke smagsprøver, forklarer Carl og uddyber:

– Dem der virkelig interesserer sig for vin ved, at kalken i jorden er vigtig. Når de ser ’kalkmalerierne’ på væggen i det tidligere vandtårn, kan de godt se sammenhæng.

“Vi kan blive helt høje efter en travl dag i vintårnet, slutter de.”

– Det giver grobund for en mere nørdet snak om dyrkning af vin.

Og selv om produktionen går godt, et par lokale spisesteder fører vinene, og der heller ikke kan klages over salget fra STUB Vingaard, så er det faktisk netop vintårnet, der giver Carl og Karen mest glæde.

– Vi er sociale mennesker, og vi synes, det er vanvittig hyggeligt, for vi har mange samtaler med alle mulige spændende mennesker. Vi kan blive helt høje efter en travl dag i vintårnet, slutter de.

STUB Vingaard

De grønne bakker i det unikke istidslandskab strækker sig fra bredden af Kalundborg Fjord … Læs mere

STUB Vingaard

Skambækvej 14

20126692

carl@stubtrock.dk

Vinproducent