Scroll

Dyrehøj Vingaard

Smagen af Røsnæs: Fra mark til glas

Besøg Dyrehøj Vingaard

Smagen af Røsnæs: Fra mark til glas

Midt i Vinlandet Røsnæs på det mest solrige og vestligste Sjælland ligger Danmarks største vingård – Dyrehøj Vingaard – omgivet af mere end 50.000 vinstokke, der skaber grundlaget for produktionen af præmierede vine og spiritus.

Tilbage i 2008 blev de første vinstokke plantet. Siden er det gået stærkt.

– Stedet har valgt os. Det er ikke os, der har valgt stedet, lyder det kryptisk fra Betina Newberry, der driver vingården sammen med sin bror Tom Christensen, og uddyber:

– Terrioret er perfekt. Her er tørt og mildt – det hele går op i en højere enhed. Derfor skal vi udvikle vores egnspræg, vi skal arbejde med stedet fremfor at arbejde mod de ting, vi har.

OPLEV DYREHØJ VINGAARD

Søskende i fælles vineventyr

Det lå dog ikke i kortene, at søskendeparret i fællesskab skulle drive Danmarks største vingård.

– Vores ophav er 10 kilometer herfra. Jeg var oprindeligt svineavler, men ville gerne noget andet, så det blev solgt, og så købte jeg Dyrehøjgård i 2007, fortæller Tom og suppleres af søsteren.

 

“Der var en, der sagde, at det var Danmarks bedste sted til en vingård.”

 

– Jeg kom med i 2010, hvor vi begyndte med rundvisninger og fik mere vin at passe. På det tidspunkt var jeg mere herude, end jeg var på mit daværende arbejde, griner Betina.

Allerede i 2008 blev de første 4.000 vinstokke plantet.

– Der var en, der sagde, at det var Danmarks bedste sted til en vingård. Så jeg tænkte, at vi ville prøve det. Jeg synes jo, det er sjovt at få noget, ingen tror på, til at lykkes, forklarer Tom.

Vin i Danmark

Selv om Tom havde solid landbrugserfaring, så var det tydeligt, at der skulle mere til. Derfor ansatte man en vinekspert – en ønolog.

– Det handler hele tiden om at blive klogere. Det er ikke altid en mulighed at tage på vinkursus i Frankrig, fordi vi skal ikke lave vin i Frankrig. Vi laver vin i Danmark, forklarer Tom og fortsætter: – Der er stor forskel på, hvor planterne står, og hvordan smagen bliver. Du kan bruge al krudtet i marken, og så kan du ødelægge det på en nat i vineriet.

Trods mange år som vinbønder lærer søskendeparret stadig, når det gælder vinproduktion.

– Druerne opfører sig forskelligt, så vi skal stadig lave forsøg, flytte grænser og finde ud af, hvad Danmark smager af, hvad Røsnæs smager af.

– Vi skal ikke lave dybe rødvine, vi skal lave hvidvin, rosé og bobler med masser af frugt, friskhed og sprødhed, fastslår Betina.

Vinbar, vinmark, vinbutik og vinhøst – du er inviteret

Udover arbejdet i marken og vineriet har Dyrehøj Vingaard også været langt fremme på oplevelsessiden. Så langt at Tom og Betina i 2022 fik Havfrueprisen af Danske Rejsejournalister for deres arbejde med vin og oplevelser.

Dyrehøj Vingaard har åbent året rundt, hvor gæsterne kan komme på rundvisninger, besøge vinbaren, hvor det er muligt at smage på 20 forskellige vine og meget andet.

– Jeg tror, vi havde første rundvisning allerede i 2010, fordi folk var nysgerrige. Og så har vi bygget på lige siden, fordi vi har drømt om, at gæsterne kan besøge os, ligesom man kan i syden, forklarer Betina og suppleres af sin bror.

– Ideen har været at skabe et sted, hvor gæster kommer til. Det giver os mulighed for at fortælle, hvad vi laver samtidig med, at de kan se og smage.

Det betyder blandt andet også, at gæsterne sammen med 100-120 frivillige kan deltage i høsten, når der høstes druer tre-fire uger hen over efteråret.

Dyrehøj Vingaard

Midt i Vinlandet Røsnæs på det mest solrige og vestligste Sjælland ligger Danmarks stør… Læs mere

Gin, hedvin og spiritus

I det hele taget har udviklingen af Dyrehøj Vingaard været ganske åben, hvor først lokalbefolkningen og sidenhen gårdens gæster kunne følge med fra nærmeste hold.

For eksempel allerede i 2010, hvor der blev investeret i et destilleri.

– Da det kørte ind gennem Kalundborg på vej til Røsnæs, blev Tom ringet op inde fra byen. De ville bare lige fortælle, at nu var det på vej, griner Betina.

 

“Vi gør noget, andre ikke tør. Det har altid været min og vores driver.”

 

Destilleriet blev købt, så restprodukterne fra vinproduktionen kunne bruges til at lave alkohol. Det betyder, at Dyrehøj Vingaard i dag også laver gin, hedvin og anden spiritus.

– Vi er ikke gode til halve løsninger med vin og spiritus. Derfor prøver vi at gøre det så godt, vi kan, fortæller Tom og fortsætter med et skævt smil:

– De første fire-fem år har vi ikke tænkt i økonomi. Det er nok derfor, det er lykkes. Vi gør noget, andre ikke tør. Det har altid været min og vores driver.

Danske produkter i høj kurs

På Dyrehøj Vingaard er søskendeparret godt klar over, at de er foregangsmænd, men de er også smerteligt bevidste om, at alle danske vinbønder er i samme båd, hvis dansk vin for alvor skal bryde gennem den gastronomisk smags-mur.

– Ambitionen er og vil altid være at lave bedre og bedre vin. Vi vil være kendt for at lave god vin, fastslår Tom og uddyber:

– Vi skal vise terrioret og lave vin, vi selv kan stå ved. Det skal alle vingårde, derfor er det fedt, at man er begyndt at specialisere sig, så man kan smage forskel, og hvor det er fra.

Dyrehøj Vingaard leverer blandt andet vin til Dragsholm Slot, Tivoli Hotel & Congress Center, Hotel Nyborg Strand og Støvlet Katrines Hus i Sorø.

– Vi kan mærke, at de internationale gæster efterlyser danske produkter. Når gæsterne kommer til restauranterne, så håber og satser vi på, at de efterlyser dansk vin til spiseoplevelsen.

– Men det kræver, at vi laver ordentlige produkter, der passer til den danske gastronomi, fortæller Betina.

Det betyder også, at arbejdet med at videreudvikle vinene fra Dyrehøj Vingaard aldrig stopper.

– Vi er meget ydmyge overfor vores produkt. Vinen er kernen, slutter søskendeparret.

Dyrehøj Vingaard

Midt i Vinlandet Røsnæs på det mest solrige og vestligste Sjælland ligger Danmarks stør… Læs mere

Dyrehøj Vingaard

Røsnæsvej 254

50823713

betina@dyrehojgaard.dk

Gårdbutik Vinproducent