Scroll

Bromølle Kro

Kro, håb og kærlighed

Besøg Bromølle Kro

Kro, håb og kærlighed

I skovtykningen på kanten af Naturpark Åmosen med udsigt til årstidernes skiften og det rindende vand i Åmose Å ligger Danmarks ældste kro; Bromølle Kro.

Her går de kulinariske traditioner hånd i hånd med nytænkningen i køkkenet, selv om kroens historie går helt tilbage til 1198.

– Det er ikke startet som en kro. Den gang var det et vadested, som var det eneste sted, hvor man kunne krydse Åmose Å, forklarer Betina Bresnov, der i dag driver kroen sammen med sin mand Jan.

Med tiden opstod krodriften, når folk ventede på lavvande. Ventetiden blev så brugt på et måltid mad og en lur i laden.

Sidenhen har der også været vandmølle, landbrug og købmand helt frem til 1960erne. Bromølle Kro har altid hørt under de omkringliggende godser.

– Mine forældre kom til i 1972, hvor jeg var 10 år, fortæller hun og fortsætter:

– Den gang var det en forpagtning. Da mine forældre i 1994 blev spurgt, om de ville købe stedet, gik vi med og købte en halvpart.

Fem år senere i 1999 købte Jan og Betina forældrene ud, og har drevet Bromølle Kro siden.

– Jan har alt med køkkenet og udendørsarealer, mens jeg står for restauranten og regnskaberne, griner kromutter.

OPLEV BROMØLLE KRO

Fra drab til nærvær

Et af de første kropar på stedet udvidede forretningen lidt uheldigt, da de drak gæsterne fulde, slog dem ihjel, røvede alle deres ting og smed ligene i åen.

Parret, der endte med at blive hængt for deres udåd, var langt fra de tanker, der i dag gennemsyrer Bromølle Kro.

 

-“Hvis personalet har det godt, så har gæster det også. Det er vigtigt for os, at du er glad for at gå på arbejde.”

 

– Vi er ikke et fint sted, hvor tjeneren nærmest ikke er der. Det er vigtigt for os, at vi er nærværende og imødekommende, fastslår Betina og uddyber.

– Vores personale skal selvfølgelig være fagligt dygtige, men det er lige så vigtigt, at de er søde, rare og hjertelige. Det betyder også, at vi vil gå langt for dem.

– Hvis personalet har det godt, så har gæster det også. Det er vigtigt for os, at du er glad for at gå på arbejde.

Kokkeleg og klassikere

Betina har en baggrund som tjener, mens Jan både er udlært kok og tjener.

Derfor er det også ham, som slår sine folder i køkkenet, hvor der både skal være plads til det velkendte og nytænkning.

– Vi passer på og bevarer klassikerne som pariserbøf, schnitzel og plankebøf. Vi har også vegetarretter og inspiration fra det nyere danske køkken, ligesom vi har skiftende månedsmenuer, hvor kokkene får lov til at lege, forklarer han og fortsætter:

– Vi følger med tiden, men vi holder også fast i traditionerne, fordi vi ikke må glemme vores identitet og kernegæster. Vi skal gøre det, vi er gode til.

I skovtykningen lige udenfor Bromølle Kro står en række bistader, der forsyner køkkenet med egen lokal honning.

– Vi prøver så vidt muligt at bruge lokale råvarer, når de er i sæson og kan leveres, fortæller Jan.

Derfor har kroen også samarbejde med et lokalt bryghus, ligesom omkringliggende gårde forsyner dem med blandt andet asparges og jordbær.

Historien forpligter

I det hele taget er der altid liv og glade dage på Bromølle Kro, der – udover restauranten – også har 30 værelser og fire selskabslokaler.

– Lige meget hvilken dag, du besøger os, så er der gæster. Vi har åbent syv dage om ugen og holder kun lukket omkring jul og nytår plus et par dage til personalearrangementer, afslører Betina.

Ligesom maden i køkkenet, så er traditionerne også vigtige i resten af kroen.

 

“Derfor er troværdighed vigtig for os. Du ved, hvad du får, og det må aldrig blive rutine”

 

– I forhold til indretning passer vi på og har originalt interiør. Vi skal ikke blive for smarte, fordi historien forpligter, og hyggen er i højsæde, fastslår Betina og supplerer:

– Vi skal beholde den gamle charme, fordi vi har mange stamgæster, der sætter pris på det og kender os for det.

Det er tydeligt for kroparret, at Bromølle Kro følger mange af gæsterne gennem hele livet.

– Vi har rigtigt mange, som frier hernede. Husk på der er sindssygt mange, som er blevet døbt og konfirmeret her, ligesom de har været til et væld af store mærkedage. Så skal de også giftes her, fortæller hun.

– Derfor er troværdighed vigtig for os. Du ved, hvad du får, og det må aldrig blive rutine, slutter Betina.

Bromølle Kro

Slagelsevej 78

58 25 00 90

mail@bromoelle-kro.dk

Spisested